Tips voor de herfst

De herfst is een periode van loslaten. De oude vorm heeft zijn langste tijd gehad, het nieuwe is nog niet in aantocht. We kunnen dus de stilte en de rust ontvangen. Net als de lente is de herfst een fase van verandering: van het ‘yange’ in de zomer naar het ‘yinne’ in de winter.

De natuur trekt zich terug en vertraagd. Na de creatieve kracht die in de lente te voelen is, de daadkracht van de zomer, de rustige stabiele oogsttijd tijdens de nazomer, komen we nu onder invloed van de terugtrekkende kracht van de herfst. Dat voelt heel anders! En veel mensen vinden het confronterend en ervaren emoties; voorop vaak verdriet, en met weemoed terugdenkend naar de zomerwarmte.

Maar ook deze tijd verdient het om doorleefd te worden. Door te leven volgens de wetten van de natuur voelen we ons beter in ons element. In de natuur zie je ook dat de natuur zich zich klaar maakt voor de winter. De bomen laten hun bladeren los, dieren hebben een wintervoorraad aangelegd, of zijn voldoende aan het eten voor een winterslaap. De natuur trekt zich terug. Houdt zich rustig. Er is nog één klus te doen voor we de rusttijd van de winter in gaan… De herfst is de tijd van het Metaal element. De organen die erbij horen zijn de Longen en de Dikke Darm.
De Long is het huis van ons voelen, en ons gevoel. De Dikke Darm heeft te maken met loslaten wat niet meer nodig is. En dat is waar deze tijd ons toe uitnodigt.
Het Chinese karakter voor metaal staat voor het zoeken, het weer ontdekken van het waardevolle diep vanbinnen. Het is tijd om, net als de bomen, je ware kleur te laten zien!

IN JE ELEMENT, DE BESTE TIPS VOOR DE METAAL PERIODE:

Elke herfst brengt de aanmoediging vanuit de terugtrekkende natuur om te voelen, onszelf te leren kennen en van daaruit los te laten wat we niet meer nodig hebben. Dit kan zowel letterlijk als figuurlijk gebeuren. En ja, dit is vaak lastig! En het hoort erbij. Even rustig stilstaan bij het afgelopen jaar… wat is er gebeurt, waar ben ik trots op, wat zou ik anders willen doen. Welke spullen kunnen het huis uit. Ruimte maken!

Misschien komt er dan een emotie naar boven. Voel het maar even, kijk ernaar, en adem dan rustig door en vooral uit… Je ademhaling is je grootste vriend nu; voel de verse lucht je lichaam binnenstromen en laat alles wat je niet meer nodig hebt met je uitademing wegvloeien.

Zoek wanneer je kunt de zon nog op om zo veel mogelijk vitamine D op te nemen. Het lage zonlicht in de herfst kan via onze hypofyse ook helpen om je sterker te voelen.

Een wandeling buiten kan je alles geven; de rust om te overpeinzen, het voelen van de zon, de regen of de wind op je huid, de geuren van de herfst en een bewuste verdiepte ademhaling die je mee kunt nemen voor de rest van de dag.

Het begint weer belangrijk te worden om warme, voedzame, troostende dingen te eten. Ben je kouwelijk, is het winter, of ben je net verkouden geworden dan heb je behoefte aan verwarmende voeding. Bij een verkoudheid wordt gember, honing, kaneel en ui geadviseerd (niet tegelijk natuurlijk) om te verwarmen en je te laten zweten zodat je de kou kunt kwijtraken.
Heb je een trage stofwisseling, ben je oververmoeid of wil je wat kilo’s kwijt, dan is het goed voor je om “voor verteerd” eten te nemen, zoals soep en pap. Zéker geen rauwkost, die eerst door je lichaam op temperatuur gebracht moet worden en dan nog verteerd om te kunnen opnemen.

Ga vaker naar de sauna. De warmte van de sauna zorgt ervoor dat je endorfine aanmaakt; een geluksstofje. Bovendien; na een aantal sauna rondes geef je je immuunsysteem een boost. De warmte van de sauna zorgt voor een verhoogd aantal witte bloedcellen en zorgt voor een betere doorbloeding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *